• SUBSCRIBE
  • FACEBOOK
  • TWITTER

Jakie są główne czynniki kształtujące konkurencyjność gospodarek narodowych?

Głównymi czynnikami smaku w winogronie są cukry, kwasy oraz polifenole. Te trzy związki dają winu trzy z pięciu podstawowych smaków: słodki, kwasowy oraz gorzki. W jakimkolwiek bądź też razie, istnieje znacząca ilość substancji w winogronach, które gwarantują smak. Substancje te są obecne w znikomych liczbach (mierzonych w pewnych momentach w milionowych cząstkach). Wszelkie te substancje dają gronom specyficzny smak, określany, jako smak podstawowy. Smak podstawowy cechuje każdą odmianę winorośli. Większość składników smakowych znajdują się położone w wewnętrznej części skórki winogrona. Wobec tego ważne jest, aby tłoczenie zajmowało znaczącą pozycję w procesie zapewnienia bazowego smaku każdemu winu – wina. Trzeba rozróżnić między aromatem a bukietem. Aromat jest charakterystycznym zapachem wywodzącym z zastosowanej odmiany winorośli, w trakcie kiedy bukiet jest specyficznym zapachem sposobu produkowania wina. W ten sposób, na przykład, dwa wina z tego samego winogrona posiadają ten sam aromat, ale różny bukiet.

1. Zobacz więcej

2. Aktualności

3. Produkty

4. Wejdź

5. Wejdź

Categories: Biznes

Comments are closed.